Sustainable Accoya Saves Historic Welsh Station

accoya house

International Timber and Peter Cox recently joined forces to restore a 155-year-old signal box in Wales, using sustainable Accoya to ensure longevity and maintain the structure’s historic charm.


The Valley Station signal box in Anglesey dates back to 1867 and was in desperate need of restoration following decades of decay.

The signal box before work began

Faulty drainage had led to wet rot taking hold of the existing timber, making it likely that the structure would not have survived if refurbishments had not taken place.

The signal box is a historic local landmark and was given Grade II status by the Welsh Government in 1998. It was originally built as one of 15 new huts along the Chester and Holyhead Railway and has stood the test of time for more than 155 years. Peter Cox was commissioned to assess how the structure could be saved and called on International Timber’s expertise to help.

Restoring history

The surveyors were keen to use a high-performance solution and chose Accoya to replace the historic, internal structural timber frames.

The product could be cut to the specific needs of the build, while providing huge sustainability and durability benefits that will help secure the structure for years to come.

After the restoration was completed

The International Timber team took precise measurements at the site to calculate the volume of timber required, replacing individual sections of the damaged wood rather than completely removing the existing structure.

The team also worked hard to maintain the signal box’s signature look throughout the entire build. Peter Cox Ltd added stainless steel splice plates to the adjoining half-lap joint timber to further strengthen building’s structure.

All the timber was supplied on time and precisely to the required specification, ensuring the project ran to schedule. Additionally, Western Red Cedar was supplied and used to pattern cladding in the build.

All the timber was treated with fungicidal fluid to help prevent the growth of wet rot fungus in the future and so preserve the structure for generations.

Completing the restorations

Once the timber had been supplied Peter Cox got to work, removing and replacing internal structural timber frames within the signal box.

Work was completed without any disruption to the railways.

The signal box is now restored to its former self, with sustainable Accoya ready to face the elements.

Paul Martin from International Timber said: “It was a pleasure to be involved in such a rewarding project, especially when it is helping to preserve a great piece of Welsh history.

This is an excellent example of the potential of our sustainable Accoya timber, which will help this signal box continue to stand the test of time.

“This collaboration has also seen us supply timber for several other similar projects throughout the North Wales area.”