Baden-Powell Outdoor Centre

Baden-Powell Outdoor Centre

The Baden Powell Outdoor Centre was commissioned by The National Trust and the Brownsea Island Scout and Guide Committee to celebrate the centenary of this first scout camp.

Baden Powell by Wilkinson King
Baden Powell by Wilkinson King
Baden Powell by Wilkinson King

In 1907 Robert Baden-Powell held his first scout camp, bringing 22 boys from different backgrounds – then a radical social idea – to Brownsea Island, 230 hectares of unspoilt pine woods, heath and salt marsh at the mouth of Poole Harbour, Dorset.

The Baden Powell Outdoor Centre was commissioned by The National Trust and the Brownsea Island Scout and Guide Committee to celebrate the centenary of this first scout camp.

Planning consent was obtained on this very sensitive site on the understanding that the buildings would be in harmony with the landscape, low carbon in both construction and use and designed to prevent contamination of the Site of Special Scientific Interest (SSSI) on which it is built.

The buildings house a small museum telling the story of Baden-Powell, a teaching/multipurpose space, showers, WCs, washup facilities, staff accommodation and storage; they are situated on a sloping site overlooking the position of the original scout camp. The site was extremely challenging as it had no electricity, gas or sewerage utilities and was accessed from a dirt track road about half a mile from the quay on Brownsea Island.

The design intention was to create an encampment of simple but poetic buildings clustered around an external activity space. The buildings touch the ground lightly and were inspired by the form of the original ridge pole tents used in the first encampment and the spirit of the scouting ideal to ‘leave the land as found’.

More case studies

On Tiree, as on other Hebridean islands, the traditional dwelling is the ‘black house’, a small, usually single storey dwelling of white painted rubble walls with a steeply pitched roof of thatch, slate or tarred bitumen.

Following their major transformation to the layout of Kingsdale School in 2005, dRMM went on to add a groundbreaking prefabricated timber sports hall and music school, replacing inadequate existing spaces. The two buildings house multiple facilities including a four-court multi-use sports hall, flexible activity/dance mezzanine, five classrooms, and a large performance space.