The Olympic Velodrome

The Olympic Velodrome

The distinctive and elegant shape of the Velodrome acts as a landmark to the site of the 2012 Olympic Games.

The distinctive and elegant shape of the Velodrome acts as a landmark to the site of the 2012 Olympic Games. Its doublecurved timber clad roof is a reflection of the sloping 250 metre track inside, a synthesis of form and function which is achieved with an economy of means and materials. The double curvature structure wraps round the track, with a glazed concourse allowing views onto the track and over the park. The seating is split into upper and lower levels so that the Velodrome will not feel so vast when partially occupied. Inside, the sloping track of Siberian pine at low level and the birch ply underside of the roof cassettes at high level create a sense of spaciousness and light. The Velodrome will seat 6,000 spectators at the Olympic and Paralympic Games and afterwards it will become a hub for amateur cycling enthusiasts.

More case studies

In 2015, the architectural practice Squire and Partners purchased a dilapidated three storey department store in the centre of Brixton.

In 2019 an explosion of colour appeared on the sedate lawn of Dulwich Picture Gallery. It was the Colour Palace, a timber pavilion painted in exuberant geometric patterns and stripes in a kaleidoscope of zinging neon colours.